Metaverse Teknolojisi için bilmeniz gereken HER şey! — Ayrıntılı Analiz
‘Metaverse’ kavramı, 1992'de Neal Stephenson tarafından yazılan bir romanda ortaya çıkan ve insanların gerçeklikten kaçabilecekleri sanal bir dünyayı anlatır. O dönem için ilginçtir çünkü insanların sanal 3D avatarlarında keşfedebilecekleri farklı bir yerden açıkca bahseder.
Roman, insanlara sorumlu oldukları alternatif bir dünyanın olma fikrini güzel bir şekilde tanıttı ve bu fikir Neal’ı 1990'ların önemli bir bilimkurgu yazarı olarak belirledi. Romanın kendisi, Time dergisinin 1923'ten beri yazılan Tüm Zamanların En İyi 100 İngilizce romanı Listesi’nde yer aldı.
O günden itibaren ütopik bir alternatif dünya yaratmak için çeşitli girişimlerde bulunuldu. Ünlü girişimlerden biri 2003 yılında başlatılan “Second Life” isimli kullanıcıların kendi avatarlarını oluşturabilecekleri ve alternatif bir dijital hayat yaşayabilecekleri çevrimiçi bir platformdur. Kulüplerde takılmak, sosyal ağlar kurmak ve sanal eşyalarda işlem yapmak gibi Sims benzeri platformda kullanıcılar istediklerini yapabilirler. Fakat ne yazık ki bu sanal dünya büyük kitlelerle bağda başarılı olamadı.
Ancak, 2021'in sonlarında Metaverse fikri için yeni bir dönem başladı. Facebook’un ismini ‘Meta’ olarak yeniden adlandırdığı tarihi andan bahsediyorum. :) “Metaverse” terimi için yapılan arama ilgisi bu süre zarfında en yüksek popülerlik puanı olan 100'e ulaştı.
İnsanlar kaçacak bir dünya ararken, şirketler bunu gerçeğe dönüştürmek için teknolojik yeniliklere yatırım yapıyorlar.
Bu blogda, gezegeni dönüştüren bu teknolojileri ve hayatımızı daha kolay ve daha iyi hale getirmeye nasıl katkıda bulunduklarını analiz edeceğiz beraber.
Ama ondan önce Metaverse’in ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Bugün bildiğimiz Metaverse, insanların ilk günlerde öngördüğünden oldukça farklı noktada. Yeni başlayanlar için, tek ve evrensel bir alan değildir. Bunun yerine, çeşitli küçük sanal alanların bir takımyıldızıdır.
İkincisi, bu alanlar birlikte çalışabilir olabilir veya olmayabilir. Böylece insanlar bir sanal alandan diğerine atlamayabilir. Yine de nihai hedef, Metaverse’in tüm güncel sürümlerini kapsayan evrensel bir sanal dünya yaratmaktır. Öyleyse, önce birçok kez anlattığım Metaverse nedir ile tekrar başlayalım.
Metaverse tam olarak nedir?
“Metaverse” terimi, “Meta” ve “Verse” olmak üzere iki kelimenin birleşiminden oluşmaktadır. Meta ‘öte’ anlamına gelirken, ‘Verse’ ‘Evren’ anlamına gelir. İkisini birleştiren Metaverse, evrenin ötesinde bir şeydir. Kullanıcıların dijital ortam ve bu ortamın öğeleriyle etkileşimde olabildiği oranda diğer kullanıcılarla da etkileşime girebilecekleri, bilgisayar tarafından oluşturulan üç boyutlu bir alandır.
Sürükleyici, paylaşılabilen ve kalıcı bir ortamdır. Sürükleyicidir çünkü kullanıcıları birçok yönden kapsamaktadır. Paylaşılan, birkaç kullanıcının gerçek zamanlı olarak alana birlikte erişebileceği anlamına gelir. Kalıcılık, kullanıcı cihazı terk edip kapatsa bile çalışır durumda kalacağı anlamına gelir. Metaverse’in özellikleri hakkında daha fazla bilgiyi burada ayrıntılı olarak öğrenin.
Bu dijital dünyada, kullanıcılar her şeyi yapabilir. Kişisel ve profesyonel toplantılar gibi günlük yaşam aktivitelerini yürütürler, oyun ve sanattan hoşlanırlar. Veya altyapı geliştirmek, büyük etkinlikler ve konserler düzenlemek gibi bazı önemli girişimlerde bulunabilirler. Adını koyarsın ve oradadır. Metaverse ile olasılıkların sınırsız olduğunu söylediğimizde, bu sadece bir mecaz değil, bir yere sahip. Bu bizi bir sonraki segmentimize, Metaevrenin potansiyeline götürür.
Metaverse ile İş Olanakları
Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biri olan Citi, Metaverse pazarının 2030 yılına kadar 13 trilyon dolara ulaşacağını söylüyor. Bu çok büyük bir rakam.
Grayscale firmasının bir başka tahmini, Metaverse için yıllık bütçe fırsatını bir milyon dolar olarak tanımlıyor. Reklamcılık, sosyal ticaret, dijital etkinlikler, donanım ve geliştirici/yaratıcıdan para kazanma konularını kapsayacaktır.
Metaverse’nin yüksek verimli bir kaynak olma potansiyeli, Facebook’un yeniden adlandırma iş hareketinden ölçülebilir. Mark Zuckerburg’un sözleriyle:
“Metaverse, insanları birbirine bağlamada bir sonraki sınırdır, tıpkı başladığımızda sosyal ağların olduğu gibi… Zamanla, umarım bir metaverse şirketi olarak görülürüz ve işimizi ve kimliğimizi inşa ettiğimiz şeye karşı bağlarız.”
Facebook yalnız değil, diğer teknoloji devleri de metaverse fantazi dünyasına doğru yürüyen çoğunluğa katıldı, ve katılmaya devam ediyor.
Ne kadar çok teknoloji devi dahil olursa, o kadar çok yenilik gerçekleşir. Bu bizi ana konumuza getiriyor: Metaevrene güç veren teknolojiler.
Metaverse’e güç sağlayan teknolojiler nelerdir?
Metaverse, gücünü iki teknoloji grubundan alır. İlk grup, Temel (Core) Teknolojiler olarak adlandırılabilir . Bunlar Metaverse’nin temelini ve çerçevesini oluşturan teknolojilerdir. Metaevrenin ve içindeki deneyimlerin merkeziyetçilik, değişmezlik, kalıcılık, birlikte çalışabilirlik ve diğerleri gibi benzersiz özelliklerine erişmesine izin verirler.
Öte yandan, ikinci grup Sarmalayan Teknolojileri olarak adlandırılabilir . Bu teknolojiler, Metaverse’i arzuladığı şey, yani sürükleyici bir deneyim haline getiriyor. İnsanların farklı bir dünyada farklı bir avatarda var olmalarına ve hayal güçleriyle birlikte uçmalarına izin veriyorlar. Aşağıda, bu teknolojilerin birer birer ele aldığım ayrıntılı bir açıklamayla devam edelim.
( Core )Çekirdek Metaverse Teknolojisi
Blockchain
Blockchain, Web 3.0'dan sonraki en önemli Metaverse teknolojisidir. Web 3.0 yol ağı ise, blok zincirinin ağ boyunca dağıtılan o depo olduğunu düşünebiliriz. İşin kilit noktası, tüm bu depoların aynı envanteri tutmasıdır. Bir depoya eklenen herhangi bir kalem, ağdaki diğer tüm depolara eklenmelidir. Daha da önemlisi, tüm ambarlar bir fikir birliğine (blockchainde sürekli iletilen oy birliği) vardıktan sonra her bir giriş kabul edilir.
Aynı hatlarda, blockchain merkezi olmayan veri depolamayı kolaylaştırır. Veriler birbiri ardına dizilmiş bloklar şeklinde saklanır. Bu bloklar, şeffaflık ve tekdüzelik sağlamak için internetteki tüm düğümlerle paylaşılır. Bu düğümler bloğu doğrular ve mevcut zincire ekler. Zincire eklendikten sonra blok değişmez ve işlem geri alınamaz. ( Zincire bir güncelleme gelecek olursa yeni zincir eklenmelidir)
Blockchain, Metaverse’e sayısız fayda sağlayan güçlü bir metaverse teknolojisidir. Web 3.0 merkeziyetsizliğe giden yolu sunarken, blockchain bu yolu katetmek için bir araçtır. Nasıl olduğunu anlayalım.
Web 3.0
Metaverse, internetin bir sonraki evrimsel adımı olarak lanse edilirken. Web 3.0, dünya çapında ağın bir sonraki yinelemesidir. Merkeziyetsizlik, dağıtılmış defter (distributed ledger) teknolojileri ve belirteç tabanlı ekonomi gibi çığır açan kavramları bünyesinde barındırır.
Gerçekte Web 3.0, verilerin tek bir fiziksel yerde saklanmamasını sağlayan bir dizi internet protokolüdür. Ayrıca, Web 2.0'dan farklı olarak, Web 3.0 kararları veren merkezi bir otorite olmamasını ve ona ‘Kill Switch’ olmamasını sağlar. Kullanıcı, verilerinin ve diğer dijital varlıkların mülkiyetine sahiptir.
Bunu, farklı veri depolama alanlarını birbirine bağlayarak birlikte çalışmaları için yol ağı olarak anlayabiliriz. Bu nedenle, diğer teknolojilerin düzgün çalışmasına yardımcı olan en temel metaverse teknolojisidir.
Güvenli Saklama (Safe Storage)
Blockchain, Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) olarak da bilinir. Kayıtların güvenli bir şekilde saklanması için övülür. Herhangi bir bilgi dijital olarak blok zincirinde saklanabilir.
Ayrıca, blockchain merkezi olmayan bir sistemdir, yani veriler ağın tüm katılımcı düğümlerinde depolanır. Dünya çapında kullanılmayan sabit disk alanını kullanır ve bu da asla tükenmeyen bir depolama alanına yol açar. Metaverse hayalini sürdürülebilir kılacak en önemli avantajlardan biridir. Ayrıca merkezi olmayan depolama, verilerin güvenliğini ve emniyetini de sağlar. Hiçbir üçüncü taraf, bir kullanıcının verilerini çalamaz veya değiştiremez.
Yasal süreçte şeffaflık
Blockchain sürece şeffaflık getirir. Bir blok zincirindeki veriler, ilgili tüm taraflarca görülebilir. Ayrıca, kurcalamaya karşı %100 korumalıdır.
Haksız yere hiçbir bilgi yasal süreç takip edilmeden eklenemez. Daha da önemlisi, bir blok eklendiğinde kaldırılamaz, sonsuza kadar orada kalır.
Akıllı Sözleşme Otomasyonu
Blockchain, Akıllı Sözleşme aracılığıyla otomasyonu kolaylaştırır. Akıllı sözleşmelerin oluşturulması, dağıtılması ve yürütülmesinde yardımcıdır. Akıllı sözleşmeler, bir blok zincirinde depolanan bilgisayar programlarıdır diyebiliriz.
Akıllı sözleşmelerin özelliği önceden tanımlanmış koşullar karşılandığında otomatik olarak çalıştırılmalarıdır.
Bu nedenle, süreçleri son derece otomatik ve öngörülebilir hale getirirler. Bu, taraflar arasında daha yüksek güvene ve daha hızlı süreç yürütmelerine yol açar.
Akıllı sözleşmeler, bir Metaverse ortamını çalıştırmak için harika bir araç olacaktır. Daha gerçekçi bir deneyim için kullanıcının faaliyetlerine otomatik olarak yanıt verecektir.
Kimlik Doğrulaması
Blockchain’in sağlam koruması, kusursuz kimlik yönetimine yardımcı olacaktır. Defter teknolojisi, Metaverse’de kimlikler oluşturmak, saklamak ve doğrulamak için mükemmel bir araç olacaktır. Dolayısıyla, bu yapay dünyayı daha güvenli ve daha güvenli hale getirmek.
NFT’ler
Değiştirilemez Jetonlar (NFT’ler), gerçek dünyadaki fiziksel nesneleri Metaverse’teki karşılık gelen sanal nesnelerine bağlayacak bir bağlantı olacaktır.
NFT’ler kendi başlarına bir teknoloji değiller ama Metaverse’nin önemli bir parçasını oluşturacaklar. Blockchain’in iki faydalı uygulamasından biri, diğeri ise Kripto para birimleri.
NFT’ler büyük ölçüde sanatçılar ve oyuncular tarafından keşfedilmiş olsa da, bunun çok ötesine geçiyor.
Bunun nedeni, tokenizasyon yoluyla fiziksel veya dijital herhangi bir nesneyi temsil edebilmesidir. Bu, nesnenin daha güvenli izlenmesine katkıda bulunur ve sahiplik, işlem geçmişi, miktar vb. gibi gerekli ilgili bilgileri saklar.
( Cryptocurrencies )Kripto para birimleri
Blockchain’in sağlam desteğiyle Cryptocurrencies, Metaverse ekonomisinin temelini oluşturacaktır. Sonuçta, ekonomi olmadan metaverse nedir?
Metaverse’deki tüm faaliyetler bu dijital para birimleri tarafından desteklenecektir. Kripto para birimleri, kullanıcıların gerçek dünyada olduğu kadar bu sanal dünyada da işlem yapmasına olanak tanıyacak. Böylece NFT’lerin kurduğu bağı güçlendirmek ve sorunsuz hale getirmek.
AI — YAPAY ZEKA
Yapay Zeka(AI) — sanal dünyaya hayat verecek Metaverse teknolojisi. AI, Metaverse yapımında muazzam bir etkiye sahip olacak, Sanal dünyayı olabildiğince gerçekçi ve duyarlı hale getirecek.
Yapay zekanın metaverse’deki ilk ve en önemli kullanımı, gerçek dünya varlıklarını bilgisayar tarafından okunabilir formlara dönüştürmek olacaktır. Bu, insan dili işlemeyi ve sözlü olmayan iletişim biçimlerini içerecektir. AI ayrıca insanların fiziksel özelliklerini 3B dijital temsillere (Avatarlar) dönüştürecektir.
Bundan sonra, karmaşık veriler analiz edilecek ve ilgili hesaplamalar yapılacaktır. Bu, Metaverse’i kullanıcıların eylemlerine daha duyarlı hale getirecek ve deneyimlerini daha gerçekçi hale getirecektir. Artı, dijital dünyayı dolduracak dijital insanlar yaratılacak ve işlev görecek.
Ardından, karmaşık veriler analiz edilecek ve ilgili hesaplamalar yürütülecektir. Bu, Metaverse ortamını kullanıcıların eylemlerine daha duyarlı hale getirecek ve deneyimlerini daha gerçekçi hale getirecektir. Artı, dijital dünyayı dolduracak dijital insanlar yaratılacak ve işlev görecek.
AI Geliştirme için gereken önemli teknolojiler;
TensorFlow: Google’ın derin Öğrenme uygulamaları geliştirmeye yönelik açık kaynaklı bir kitaplığı.
AWS SageMaker: Kendi bulutunda Makine Öğrenimi (ML) oluşturmak, eğitmek ve dağıtmak için bulut tabanlı bir makine öğrenimi platformu.
Scikit-Learn: Python programlama dillerini desteklemek için ücretsiz bir yazılım makine öğrenimi kitaplığı. Genellikle Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka için kullanılır.
Sürükleyici Teknolojiler…
Virtual Reality — Sanal gerçeklik
VR Teknolojisi, kullanıcılara gerçekten sürükleyici bir deneyim sunuyor. VR insanların toplu bir deneyim yaşayabilecekleri 3 boyutlu bir sanal ortamda tutmayı hedefliyor. Bu, arkadaşlarımız, ailelerimiz ve meslektaşları ile birlikte farklı etkinliklere katılabileceğimiz anlamına gelir.
Teknoloji geliştikçe Sanal Gerçeklik de duyusal deneyimler sunmaya da hız katıyor, böylece sanal nesneye dokunabilir ve onu canlı bir varlık gibi hissedebilir hale geliriz. Gerçek* şeklini ve dokusunu sahte yapısına rağmen algılayabiliriz. Dolayısıyla, VR ile fiziken erişmemiz o an için mümkün olmayan deneyimlere tamamen canlı bir deneyim gibisahip olabiliriz.
Koku teknolojilerinin büyük ilerleme kaydetmesi beni en çok iştahlandıran konulardan biri! (Blgari- Refik Anadol işbirliği — AI ve koku üzerine çalışmalardandır) Kullanıcıların sanal nesneleri bile koklayabilmeleri için sağlanan teknoloji mevcut!
Sanal Gerçeklik Teknolojisi başlıca iki araçta kullanılır: Unity ve Unreal.
- (Favorim :) )Unity — Platformlar arası gerçek zamanlı etkinlik oluşturmayı, 3B ve 2B oyun oluşturmayı, etkileşimli simülasyonları ve çok daha fazlasını kolaylaştıran bir geliştirme platformu. Bununla birlikte, en önemli faydası Metaverse dApps geliştirmesidir.
- Unreal Engine — Gelişmiş gerçek zamanlı 3B modelleme ve düzenleme için açık kaynaklı bir geliştirme platformudur. Sürükleyici olaylar için fotogerçekçi grafikler oluşturur. Oyundan medyaya ve gayrimenkule kadar uzanan bir dizi proje için kullanılabilir.
Augmented Reality — Arttırılmış gerçeklik
Artırılmış Gerçeklik, gerçek dünya ile sanal dünyanın arayüzünü kusursuz bir şekilde birleştiren teknolojidir. Sanal nesneleri gerçek dünyamıza yerleştirir. En ilginç kısım, kullanıcıların gerçek dünyadaki objeleri çalıştırmak için sanal nesneyi manipüle edebilmesidir.
AR teknolojisi, Metaverse kavramını gerçek dünyamızda genişletecek ve onu hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirecek diyebilirim.
AR deneyimleri oluşturmak için aşağıdaki araçlar kullanılabiliriz;
- Google ARCore — Google’dan bir AR araç seti. Işık tahmini, çevresel algılama ve hareket takibi gibi özellikler sunar.
- Vossle AR — Anında AR deneyimi yaratmak için bir AR platformu. Çevresel tarama, ışık ayarı, AR iş akışı, konum tabanlı AR ve çok daha fazlasını içeren bir deneyim oluşturmak için sürükle ve bırak işlevi.(geçrekten kolay)
- ARToolKit —Github’da barındırılan AR uygulamaları oluşturmak için ücretsiz bir açık kaynaklı bilgisayar izleme kitaplığı. Otomatik kamera hizalama, gerçek zamanlı uygulamalar geliştirmek için pusula desteği ve çoklu dil desteği sunar.
- Apple ARKit — Apple tarafından sunulan ARKit. Desteklenen bir cihazdaki sensörlerden görsel, uzamsal ve hareket verilerini yakalayabilir, AR öğelerini içine yerleştirmek için sahneyi de işleyebilir.
3D Reconstruction ( İnşaat -Evren Oluşturma)
Bu metaverse, gerçek dünyayı dijital olarak taklit eden sanal bir dünyadır. Dolayısıyla dijital ortamın ve nesnelerin iki zorunlu niteliği olmalıdır.
İlk olarak, sürükleyici olmalılar, yani kullanıcıyı her yönden çevrelemelidirler. İkincisi, uzayda üç boyutlu olmaları gerekir.
3D rekonstrüksiyon teknolojileri, bu dünyayı her iki niteliğe de sahip olarak yaratmaya yardımcı olur. Dahası, teknolojilerdeki ilerleme ve fotogerçekçi nesnelerle yüksek çözünürlüklü bir ortam sağlar.
Küçük bir oyun topundan, yerle bir eden binalar gibi devasa altyapılara kadar her türlü nesneyi yaratabiliriz. En ilginç kısım, bu metaverse teknolojilerine fiziğe uyan yapılar eklenebilir.
Dolayısıyla, bu teknolojilerle oluşturulan top, atanan ağırlık başına yerçekimi kurallarına uyar. :) (fizikten asla kaçamayız :) )
Unreal Engine
Unreal Engine, halka açık bir gerçek zamanlı 3B geliştirme platformudur. Etkileşimli görsellerle yüksek uyumlu projeler oluşturmak için kullanılır. Unreal, bir dizi Açık araç seti, gelişmiş gerçek zamanlı işleme, avangart animasyon araçları ve çok daha fazlasını sunar.
Unity
Unity kapsamlı bir araç listesi sunar. AR & VR için 3D modellerin oluşturulmasını ve üzerinde eksiksiz bir ekosistemin geliştirilmesini sağlar. Unity ayrıca büyük bir topluluğa sahiptir ve bu nedenle profesyonellere ve geliştiricilere Unreal Engine’e göre daha fazla yardım sağlar.
CRYENGINE
CRYENGINE, çok çeşitli platformlar için VR Geliştirmeye de güç veren, geliştiricilere yönelik bir 3D geliştirme aracıdır. VR uygulamaları için muhteşem görseller ve gerçekçi 3B modeller oluşturabilir.
Daha ilgi çekici bir deneyim için dahili ses çözümlerine sahiptir. (En büyük avantajı)
Artık teknolojileri tartıştığımıza göre, bu platformların ve konuların metaverse konusunda nerelere uyduğunu konuşmanın zamanı geldi.
Metaverse Nasıl Çalışır?
- Gerçekleştirici kısım
- Altyapı bileşeni
- Platformlar ve
- İçerik bileşeni
Etkinleştiriciler (Gerçekleştirici Kısım), karmaşık Metaverse yapısının temelini oluşturur. Yönetim, güvenlik ve gizlilik gibi temel hususları kapsarlar. Ayrıca Metaverse ekonomisinin işleyişini kolaylaştırırlar. Temel teknolojiler, yani Web 3.0, Blockchain, AI, Cryptocurrencies ve NFT’ler bu bileşende çalışır.
Altyapı bileşeni, Metaverse için donanım ve yazılım gereksinimlerini kapsar. Cihazlar, İşletim Sistemleri, Bulut, Yarı İletkenler ağları, aksesuarlar vb.
Platformlar ve Araçlar, Metaverse deneyimlerinin oluşturulmasını ve dağıtımını kolaylaştırır. Bunlar Web tarayıcıları, Dapp’ler, Uygulama mağazaları, Oyun motorları, AI hizmetleri vb. Yapay Zekanın yanı sıra AR, VR, Unity ve Unreal gibi sürükleyici teknolojiler bu bileşende çalışır.
İçerik bileşeni, geliştiricilerin, yaratıcıların ve hatta kullanıcıların aktif olduğu yerdir. Metaverse’yi yönlendirecek içeriği ve deneyimleri yaratacaklar. Burada Unity, Unreal, Cryengine, TensorFlow vb. sürükleyici teknolojileri kullanabilirler.
Ayrıca, yukarıda bahsedilen dört bileşen on katmana bölünebilir. Katmana hızlıca bir göz atalım.
Etkinleştiriciler 3 katmandan oluşur:
Ödeme ve Para Kazanma
- Metaverse ekonomisini kolaylaştırmak.
- Dijital varlıkların saklanması ve ticareti
- Diğer dijital İşlemler
Kimlik
- Dijital kimliklerin yönetimi
- Avatar oluşturma,
- Diğer güvenlik önlemleri ve kimlik doğrulama
Güvenlik, Gizlilik ve Yönetişim
- Kullanıcı gizliliği koruması
- Yönetişim ve diğer otorite denetimi
Altyapı iki katmandan oluşur:
Donanım
- Karmaşık bilgi işlem
- Ağ altyapısı
Devices, OS, & Accessories
- Kullanıcı arayüzleri
- AR Cihazları
- Sanal Gerçeklik Cihazları
Platformlar iki katmandan oluşur:
Erişim ve Keşif
- Metaverse içerik dağıtımı
- Uygulama mağazaları
Yaratıcı Platform
- İçerik yaratımı
- Sanal ortam geliştirme
İçerik bileşeni üç katmandan oluşur:
İçerik
- İçerik Üretimi
- Deneyim geliştirme
Uygulama
- Sektöre özel uygulamalar
- Dapp’ler
Sanal Dünyalar
- Metaverse alanları
- Metaverse aktiviteleri
- İçerik Paylaşımı
Sandbox’ta lider olacak bir Global Ofis sahibi olabilirsin!
Metaverse, var olmak, küresel olarak potansiyel müşterilere ulaşmak ve ağınızı genişletmek için harika bir platformdur. Bunun gelir üzerinde büyük bir olumlu etkisi vardır.
Ek olarak Metaverse ofisini toplantılar, konferanslar ve diğer kurumsal etkinlikler için kullanmayı amaçlayabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından insanlar Metaverse ofislerine gelebilir. Aynı zamanda, çalışanları farklı konumlardan birbirleriyle koordineli çalışabilir ve işbirliği yapabilir.
The Sandbox Platformunda Kendi Metaverse Oyununu Yaratabilirsin
The Sandbox’taki oyun deneyimleri, kripto para kazanmak için harika bir kaynaktır. Sandbox platformu eş zamanlı NFT pazarında oyun tabanlı NFT’lerin alım satımına izin verir. (Play to Earn olarak kullanarak sürdürülebilirliğe fayda sağlayabilirsin)
Sanal dünyaya yönelik bazı zorluklar…
Gizlilik & Güvenlik
Metaverse’nin karşılaştığı en büyük zorluk, gizlilik ve güvenlikle ilgili diyebiliriz.
Bir yandan, kullanıcıların mahremiyeti, veri ihlallerinden korunmalıdır. Kameralı AR ve VR cihazları, gizliliği ihlal etmek, özel verileri çalmak ve üçüncü taraflarla paylaşmak için kullanılabilir. ( maalesef kullanılıyor da, bu konuda AI, VR & AR and Ethic adlı bir yazı kaleme almayı düşünüyorum)
Öte yandan sahte kimlik oluşturma gibi konular gündemimizde olabilir. Gizli ya da çalınmış avatarları olan kişiler, diğer kullanıcılara ve markalara zarar verebilir.
Bu nedenle, teknolojik gelişmeler kendini yenilerken hukuken de gizlilik ve güvenlik arasındaki en iyi dengeyi sağlamalıdır.
Metaverse’ün Benimsenmesinin Önündeki Engeller
Metaverse’nin yaygın olarak benimsenmesini engelleyen bazı zorluklar var.
Birincisi, ekipmanın maalesef pahalı olmasıdır.
Eksiksiz bir metaverse deneyimine sahip olmak için en azından AR/VR kulaklıklara ve VR meta-dokunsal eldivenler gibi el cihazlarına ihtiyaç vardır. Şu an maalesef, biraz maliyetliler ve herkes onları karşılayamayabilir.
Metaverse cihazlarını uzun süre kullanan kişiler doğal olarak kendilerinde yorgun ve hasta gibi ruh hali ve belirtiler bulabilirler. Hareketsizlikten dolayı vücut ağrıları ve baş dönmesi en sık yaşanan sorunlardan biri diyebiliriz. VR başlıklarının ağırlığı da baş ve boyun gerilmesine ve uzun süreli kullanımda fıtığa neden olabileceği söyleniyor. Bu da insanların bir süre cihazlara yönelik önyargılara sahip olmasına sebep oluyor, olacaktır.
Sosyal izolasyon ve gerçek hayattan geri çekilme, Metaverse’ü herzamanın en büyük olarak sunulmasına ve benimsenmesine meydan okuyan diğer sağlık sorunlarındandır.
SONUÇ OLARAK;
Metaverse’ü size baştan sona anlatabilmek için uzun bir yol kat ettim :) ve gerçek ve sürükleyici metaverse’e ulaşmada önce gitmemiz gereken çok yol var diyebiliriz. Teknolojiler, sanal gerçeklik kullanımlarını genişletmek için sürekli olarak gelişeceklerdir.
Metaverse’nin geliştirilmesinde erken olmasına rağmen, Decentraland, The Sandbox, Axie Infinity ve çok popülerlik kazanmış diğerleri gibi platformlar zaten var. Birçok kullanıcı bu deneyimleri seviyor çünkü metaverse’de yapılabilecekler sınırı gün geçtikçe artıyor.
Bazı büyük markalar şimdiden bu sanal dünyayı üretmeye ve keşfetmeye başladı. Aynısını yapmak istiyorsanız, CBF ile iletişime geçmekten çekinmeyin!
Beni Linkedin ve Twitter hesaplarımdan da takip edebilirsiniz!🐞
Yatırım Sorumluluk Reddi: Bu yazı yatırım tavsiyesi değildir. Ben yatırım müşaviri değilim. Bu hesap eğlence ve düşüncelerimi ifade etmek içindir. Lütfen kendi araştırmanızı yapın ve kendi kararlarınızı verin.
Sonraki yazılarda görüşmek üzere!