NFT AĞLARI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY!

Ecehan Yıldırım
7 min readApr 7, 2022

--

Kripto para birimleri ve bunların altında yatan blockchain teknolojisi her zaman daha popüler hale geliyor. Bunun özellikle doğru olduğu bir alan, takas edilemeyen belirteçlerin veya NFT’lerin kullanımıdır. 2021'de piyasa değeri, başladığı noktadan %1785'lik bir artışla 19 milyar doların üzerinde olan NFT’ler ve detaylar daha dikkatle bakmamız gereken bir konu!

NFT’nin açıklaması olan yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

O halde NFT’LER İÇİN BLOCKCHAIN ​​AĞLARINI ÖĞRENMEYE GİDELİM!

🚀İlk adım… Solana

Solana, hızla popüler hale gelen bir blok zinciridir.
Saniyede 1000'den fazla işlemi gerçekleştirebilir, bu da onu NFT’lerin basımı ve depolanması için mükemmel bir seçim haline getirir.
Ethereumla benzer şekilde çalışan Solana, ağında dağıtılan tüm projeler için birlikte çalışabilir bir ekosistem sağlamaya çalışan bir “Katman 1 (Layer 1 Solution) çözümü” ismiyle oluşturulmuştur.

🚀Hmm…Cardano

Cardano, 2017 yılında piyasaya sürülen bir blok zinciri çözümüdür. Yavaş yavaş piyasadaki en iyi 5 kripto para biriminden biri haline gelmiştir. Yazımdaki diğer blok zincirlerin aksine, Cardano bir teknik incelemeye dayalı olarak oluşturulmamıştır.

Bunun yerine, blok zinciri endüstrisindeki en iyi uzmanlardan bazılarının hakemliği ile gözden geçirilmiştir.

Blok zinciri, yıllar içinde çok sayıda gelişme yaşadı ve en sonuncusu akıllı sözleşme yeteneğinin uygulanmasıydı. Bu güncelleme, NFT’lerin oluşturulmasını sağladı. Cardano topluluğunun büyüklüğü göz önüne alındığında, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi muhtemeldir.

🚀Akıllı Yol… Tezos

Tezos, akıllı sözleşmeler için kullanılmak ve merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için tasarlanmış bir blok zinciridir.
2018'in başından beri faaliyet gösteren Tezos kullanıcılarına yüksek hız ve düşük işlem ücretleri sunuyor. Bu, Tezos’u değiştirilemez belirteçlerin (NFT’ler) kullanıcıları arasında popüler hale gelmesindeki sebeplerden biridir.

Tezos’ta bir NFT madenciliği, Ethereum’da para basmak için gereken yüzlerce dolara kıyasla ihmal edilebilir olarak kabul edilebilecek bir XTZ tokenının yalnızca bir kısmına mal olur.

Kısa süre önce, son derece etkili Art Basel Miami Beach Show, Tezos blok zincirinde NFT dijital sanatının bir vitrinini yapacağını da duyurdu.

🚀 Özellikle Binance hayranları için… Binance Akıllı Zincir (Binance Smart Chain)

Binance Akıllı Zinciri (BSC), Binance merkezi olmayan değişim için kullanılan Binance Zincirinden farklı bir platformdur. Eylül 2020'de piyasaya sürülen BSC, kripto pazarlarında yerleşik bir kripto para birimi olan BNB jetonunun yardımıyla çalışan akıllı sözleşme özellikli bir platform sağlar.
BSC, Ethereum sanal makinesiyle uyumlu olduğu için başarılı bir network olarak adını duyurmuştur. Bu BSC’nin, düşük ücretlere ve hızlı işlemlere sahip olduğu anlamına gelir.

Ancak, BSC’de Z jenerasyonla ilgili ( :) ) ilgili bazı sorunlar da yaşanmıştır. Örneğin, platformda aktif geliştirme ekibi tarafından düzeltilen bazı ilk sorunlara rağmen bazı yatırımcıları NFT projeleri için zincirin hizmetlerini kullanma konusunda temkinli yapan çok sayıda saldırı yaşandı, BSC’nin NFT pazarında önünde parlak bir geleceği olduğu aşikar.

🚀 D İ V A … Ethereum

Ethereum, NFT adı verilen dijital varlıklar oluşturmak için en popüler ağdır. Tüm dijital varlıkların %90'ından fazlası, Ethereum ağında ERC-721 belirteçleri olarak oluşturulmuştur. Tabi bu popülerliğin maalesef yüksek işlem ücretleri gibi bazı dezavantajları bulunuyor.
Ethereum ekibi, ağın aynı anda daha fazla işlemi gerçekleştirmesine izin verecek yeni bir sisteme (hisse kanıtı konsensüs modeli -PoS) geçiş için uzun süredir çalışıyor. Bu gelişme, ethereum ağını daha hızlı hale getirecek ve işlem gönderme maliyetini azaltacaktır.

Avantajlar
-Ethereum, kullanıcılar arasında daha popülerdir, bu nedenle daha fazla insan ona aşinadır.
-En popüler NFT koleksiyonları, Ethereum blok zincirinde başlatılır.
-Yüksek gaz ücretleri sebebiyle, Ethereum daha güvenlidir çünkü kullanıcıları ağa spam göndermekten kurtarır.
-NFT’lerinizi sabit bir fiyata satmak yerine açık artırma yapabilirsiniz. Bu özellik yalnızca Ethereum’da mevcuttur.

Dezavantajlar
-Yüksek gaz ücretleri — Ethereum gaz ücretleri genellikle çok maliyetlidir.
-Ücretler, bir kerelik hesap başlatma ücreti ve jeton/sözleşme onayını içerir. -Ayrıca bir teklifi kabul ederken, bir NFT aktarırken, bir NFT satın alırken ve daha pek çok şeyde gaz ücreti ödemeniz gerekir.

Bununla birlikte, cüzdanınızda her zaman yeterli ETH’ye sahip olmanız gerekir.

ETHERIUM TOKEN STANDARTLARI

ERC-721🌌

ERC-721, NFT oluşturmak için standartlaştırılmış ilk arayüzdür. En yaygın kullanılanıdır. Değişmez, mülkiyet ve güvenlik açısından şeffaftır. Bu nedenle, değiştirilemez, gerçek bir NFT’dir. Bölünemez ve değiş tokuş edilen tek bir varlığı temsil eder. Benzersiz NFT’ler oluşturmak ve izlemek için harikadır. Aktarılabilir olmasına rağmen, tüm bir koleksiyonu onunla aktarmaya çalışmak yavaş ve verimsiz olabilir.

Bununla birlikte, ERC-721 ile ilgili en büyük sorun, gaz ücretleri yüksek olduğunda, bir sanatçının Etheruem’de bir NFT basması için büyük bir miktara mal olabilmesidir. Bu nedenle, NFT’leri toplu olarak basmanız gerektiğinde, bu sözleşmeyi kullanmak pek mantıklı değil.

ERC-1155🌌

ERC-1155, değiştirilemez (NFT’ler) ve değiştirilebilir belirteçleri destekleyen benzersiz bir belirteçtir. Toplu jeton transferlerinde kullanmak için daha hızlı ve daha verimlidir. Enjin tarafından geliştirilen bu prosedüre “gelecek nesil çoklu token standardı” deniyor.

“the next generation multi-token standard.”

ERC-1155, çeşitli NFT türlerini yapmak için tek bir sözleşme kullanabilir. Gaz ücretleri %90 oranında azaltılarak, bu sayede herkesin blok zincirinde para basmaya başlaması için uygun bir yol haline gelir.

Tek gerçek dezavantaj, NFT’nin sahiplik açısından izlenmesinin daha zor olmasıdır — blok zincirinde depolanan verileri kaydetmek için ERC-1155, Etheruem günlüklerinde daha az sağlam bilgiye sahip özelliklere sahiptir.

🚀CÜZDAN İÇİN DOSTU… POLYGON

Polygon (önceden Matic ağı), Ethereum için otonom akıllı sözleşmeler kullanarak daha hızlı ve ölçeklenebilir çözümler oluşturmaya olanak tanıyan bir Katman 2 (Layer 2) çözümüdür. Bu blok zincirin ana avantajı, Ethereum sanal makinesiyle uyumlu olmasının yanı sıra çok düşük gaz ücretleridir.

Polygon, OpenSea pazarında uygun blok zinciri seçilerek erişilebilen çeşitli NFT’lerin oluşturulmasında zaten kullanılıyor. Polygon’un gelecekteki bazı beklentileri, Ethereum’a ek olarak diğer temel zincirlerin eklenmesini içerir.

Bu, Polygon’un akıllı sözleşmelerinin hızlı ve ölçeklenebilir çözümlerini kullanarak birden fazla Katman 1 çözümü arasında birlikte çalışabilirliğe izin vermelidir.

Avantajlar
-Gaz ücreti yok — Poligon’da NFT’ler oluşturmak ve satmak için gaz ücreti yoktur. OpenSea’de ETH’yi Polygon’a dönüştürürken yalnızca küçük bir gaz ücreti ödemeniz gerekir.

Dezavantajları-
-
Birçok kullanıcı, Ethereum’a kıyasla Polygon’a aşina değildir. Bu nedenle, NFT’lerinizi Polygon’a aşina olmayan kişilere satıyorsanız, onları satın almaya daha az istekli olabilirler.

Polygon ile NFT satın almak, cüzdanlarına Polygon eklemek veya Ethereum’u Polygon’a dönüştürmek gibi ek adımlar gerektirir.
Polygon, herhangi bir gaz ücreti olmadığı için Ethereum’a kıyasla daha az güvenlidir.
Açık artırma opsiyonu bulunmamaktadır — açık artırma özelliği yalnızca Ethereum’da kullanılabilir.-

OpenSea’de bir NFT satıyorsanız, onu Ethereum’da mı yoksa Polygon’da mı satmak istediğinize karar vermeniz gerekir.

Bu, gelecekteki satışlarınızı etkileyeceği için vermeniz gereken önemli bir karardır. Ayrıca, NFT’lerinizi satmak istediğiniz blok zincirini önceden bilmek, daha sorunsuz bir lansman sağlayacaktır.

Bu makalede, NFT’lerinizi Ethereum’da ve OpenSea’de Polygon’da satmak arasındaki farkları anlatacağım.

NFT’lerinizi Ethereum veya Polygon’da satmanın artılarını ve eksilerini de öğreneceksiniz.
Son olarak, OpenSea’de Polygon kullanmanın daha iyi olup olmadığını ve NFT’lerinizi hangi blok zincirinde kullanmanız gerektiğine dair de fikir sahibi olacaksınız!

Ethereum vs. Polygon: NFT’ler için hangisi daha iyi? 🚀

Özetle, Ethereum yüksek bir gaz ücretine sahiptir, daha güvenlidir, açık artırmalara sahiptir ve daha popülerdir.
Öte yandan, Polygon’un gaz ücreti yoktur, daha az güvenlidir, açık artırma yoktur ve daha az popülerdir.

Ethereum’da NFT satıyorsanız, bir kerelik ücretler ve yinelenen ücretler ödemeniz gerekir. Buna bir hesap başlatma ücreti ve jeton/sözleşme onay ücretleri dahildir.

OpenSea’de Polygon kullanmak daha mı iyi? 🚀

Kitleniz NFT alanında yoğun çalışan insanlarsa ve NFT’lerinizi ucuz bir fiyata satmayı planlıyorsanız, OpenSea’de Polygon kullanmak daha iyidir.
Geniş bir kitleniz varsa ve bunların çoğu NFT’lerde yeniyse, NFT koleksiyonunuzu Ethereum’da başlatmak daha iyidir.

Bunun nedeni, birçok insanın Polygon’a aşina olmamasıdır.

Bu, alıcılarınızın bir satın alma işlemi yapmadan önce iki kez düşünmesine neden olacaktır.

OpenSea’de Ethereum veya Polygon kullanmalı mıyım? 🚀

Geniş ve çeşitli bir kitleye bir NFT koleksiyonu başlatıyorsanız, Ethereum kullanmalısınız.

Öte yandan, kitlenizin çoğunluğu NFT alanında deneyimliyse, Poligon kullanmalısınız.
Ethereum, kullanıcılar arasında daha popüler olduğundan daha fazla heyecan yaratabilir.
Polygon biraz daha karmaşıktır çünkü satın alma yapmak için ek adımlar gerektirir. Bu, Ethereum’u Polygon’a dönüştürmeyi veya cüzdanınıza Polygon eklemeyi içerir.

POLYGON VE ETHERUM İÇİN Sonuç

NFT koleksiyonunuzu nerede başlatmanız gerektiği, hedef kitleniz ve hedefleriniz gibi birçok faktöre bağlıdır.
Ethereum, üst düzey NFT’ler için en iyisidir çünkü daha güvenlidir.
Ayrıca kullanıcılar arasında daha popüler olduğu için daha fazla heyecan yaratabilir. Bu nedenle, çoğu içerik oluşturucu ilk NFT koleksiyonunu Ethereum’da başlatır.
Gaz ücreti olmadığı için özel bir kitleye çok sayıda NFT satıyorsanız Polygon daha uygundur.

ÖZETLE;

NFT’ler kripto para piyasasında önemli bir niş! Bu varlıklarla hiç iletişim kurmamış olabilecek kullanıcılar, kripto para birimlerine ve coinlerin aksine NFT’lere ekstra maruz kalmak zorunda kalacaklar çünkü dijital sanat ve oyunla çok yakından bağlantılı olan NFT’ler, blok zinciri teknolojisinin toplu olarak benimsenmesine aktif olarak katkıda bulunuyorlar. Günün sonunda her zaman konuşacağız NFT’leri :)

Beni Linkedin ve Twitter hesaplarımdan da takip edebilirsiniz!🐞

Sonraki yazılarda görüşmek üzere!

--

--

No responses yet