Yapay Zeka Geliştiricisinden: Yapay Zeka Konulu Film Önerileri
Selamlar herkese, bu sefer teknik bir konu ele almayacağım. :) Bir konuyla alakalı olduğum dönemler o konu üzerine çalışan insanlardan her zaman kitap / film /podcast önerileri noktasında tavsiyeler isteyen ve sorular soran biriyim. Ben de yapay zeka konusu üzerine kurgulanmış birçok filmi izlediğim veya izlemediğim dahil olmak üzere araştırmalar yaptım ve bu yazıya ekledim.
Sizlerde yapay zeka geliştiricileri kendi konuları üzerine neler takip eder merak ediyorsanız (ki ben sadece bilim kurgu izleyebiliyorum zaten :)) diye bir liste oluşturdum.
Fakat bu senaryoların bizim için çoğu zaman komik bulunduğunu iletmek isterim :)
Film endüstrisi Yapay Zeka, otomatik sistemler, yardımsever ve kötü niyetli robotlar ve insan benzeri makineler hakkında birçok hikaye anlattı bizlere. Bu yazıda yapay zeka film tarihinde gerçek bir dönüm noktası olan bilim kurgu filmlerini bulabilirsiniz Şu linkte koca bir liste de mevcut.
Metropolis (1927)
İzleyemediğim bu eser Fritz Lang’ın başyapıtı, yazar Thea Gabriele von Harbou’nun aynı adlı bilim kurgu romanı “Metropolis”e dayanıyor.
Sessiz film, bencil mucit Rotwang’ın (Rudolf Klein-Rogge) ezilen işçileri yanıltmak ve Metropolis’te iktidarı ele geçirmek için android HEL’i inşa ettiği kasvetli bir geleceği tasvir ediyor. Zamanın görsel açıdan etkileyici sahnelerinde devasa şehir kanyonları, büyük makineler, gelişmiş ulaşım araçları ve insana benzeyen robotlar yer alıyor.
Metropolis ilk uzun metrajlı bilim kurgu filmiydi . “Blade Runner” ve “Matrix” gibi tür filmlerini etkiledi. 2010 yılında Metropolis’in yüzde 95'i restore edilmiş bir versiyonu piyasaya sürüldü. Filmin tam versiyonu ne yazık ki kaybolmuş durumda.
IMDb; 8,3/10
2001: Bir Uzay Macerası (1968)
İngiliz yazar Douglas Adams bir zamanlar Stanley Kubrick’in gelecek vizyonunun ayırt edici özelliklerinden birinin klavyenin olmaması olduğunu yazmıştı. Diğer birçok özelliğin yanı sıra, bilim kurgu klasiğini bu kadar etkili kılan da muhtemelen HAL-9000 süper bilgisayarıdır.
HAL, Jüpiter’e yapılan bir keşif gezisine eşlik ediyor ve uzay yolcularına siyah bir monolit araştırmalarında yardımcı olması gerekiyor. Film ilerledikçe HAL’in görevin başarısına insan hayatından daha çok değer verdiği ortaya çıkıyor. HAL’ın ana karakter Dave Bowman (Keir Dullea) ile olan etkileşimleri, yanlış formüle edilmiş bir hedef nedeniyle insanlara zarar veren bir yapay zekanın prototipik bir temsili olarak görülebilir. Kendisini durdurmaya çalışan görev vericisine yardımcı olmayacağını çünkü onu durdurmak isteyeceğini bildiğini söyleyen gergin bir sahnesi de mevcut :)
Senaryoda yer alan bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke, üç devam romanı yayınladı. Bunlardan biri (“2010: Temas Kurduğumuz Yıl”) 1984'te filme çekildi.
(IMDb: 8,3/10)
Colossus: Forbin Projesi (1970)
Bu karanlık bilim kurgu geriliminde süper bilgisayar Colossus, ABD’nin nükleer silah sistemlerini kontrol etmek için yaratıldı. Lakin yapay zeka giderek daha bağımsız hale geliyor ve sonunda Sovyet muadili Guardian ile etkileşime giriyor. İki süper bilgisayar, dünyanın tüm kontrolünü ele geçiren bir süper zeka oluşturmak için birleşiyorlar ve üstelik kuralları kabul edilmezse insanlığı nükleer savaşla tehdit ediyorlar.
Colossus filmi, yapay zekanın oluşturduğu varoluşsal tehdidi araştıran ilk filmlerden biriydi.
Makinelerin her zaman yapmaya programlandıkları şeyi yapıp yapmayacakları ve yapay zekanın kendi başına kontrol edilemeyen bir yaşam sürmesi durumunda ne olacağı konusunda soruları gündeme getirdi.
İnsanları özgür iradeden mahrum bırakan, her şeye gücü yeten bilgisayarlar tarafından kontrol edilen distopik bir dünya vizyonu, Terminatör ve Matrix gibi daha sonraki birçok eser için etkili bir konu / model haline geldi. Film, her şeyden önce, tehdidine rağmen (ya da belki de bu yüzden) büyüleyici bir yanı olan devasa süper yapay zekayı inandırıcı bir şekilde tasvir etmesiyle puan alıyor.
(IMDb :7,1 /10)
Westworld (1973)
Westworld, Michael Crichton tarafından yazılan ve yönetilen 1973 Amerikan bilim kurgu Western filmidir. Film,beklenmedik bir şekilde arızalanmaya başlayan gerçekçi androidlerin bulunduğu etkileşimli bir eğlence parkını ziyaret eden yetişkin konukları konu alıyor.
Filmde Yul Brynner eğlence parkındaki bir androidi, Richard Benjamin ve James Brolin ise parkın konuklarını canlandırıyor.
Film, Crichton’un orijinal senaryosundandı ve onun bir TV filminden sonra yönetmen olarak oynadığı ilk sinema filmiydi. Aynı zamanda , android bakış açısını simüle etmek için fotoğrafçılığı pikselleştirmek için dijital görüntü işlemeyi kullanan ilk uzun metrajlı filmdi.
(IMDb; 6,9/10)
Blade Runner-Bıçak Sırtı (1982)
Ridley Scott’ın bilim kurgu klasiği “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? — Do Androids Dream of Electric Sheep” adlı romandan uyarlanıyor. Philip K. Dick tarafından. 1982'de gösterime giren film, sonraki yıllarda büyük bir başarıya ulaştı. Bugün bilimkurgu hayranları arasında kült statüsüne sahiptir .
Filmde “Blade Runners” adı verilen ajanlar, programlanan dört yıllık yaşam sürelerini aşan , insan benzeri, yapay olarak yaratılmış “kopyaları” avlıyor . Blade Runner Rick Deckard’ın (Harrison Ford) bazı eski replikant askerlerini bulma ve onları dolaşımdan çıkarma görevi vardır. Androidler insanlardan pek ayırt edilemiyor , daha güçlüler ve son derece zeki olabilirler.
Orijinal film ve devam filmi “Blade Runner 2049” (2017), yapay ve biyolojik yaşam arasındaki fark hakkında temel sorular soruyor. Replikantlarla (replicants) insanlar arasındaki çizgiler, replikantların çürütülmesi gereken testlerde tam olarak bulanıklaşıyor. İlk film, görsel olarak geleceğin sürekli neonlarla aydınlatılan ve hiç durmadan yağmur yağan distopik şehrinin imajını sunuyordu.
(IMDb: 8,1/10)
Terminatör (1984)
James Cameron’un aksiyon filminde yapay zeka Skynet, insan asi lideri John Connor’ın annesini daha doğmadan öldürmek için android T-800'ü (Arnold Schwarzenegger) zamanda geriye gönderiyor.
Orijinalin büyük başarısıyla ortaya çıkan film serisi, insana benzeyen katil robotun ve insanlığı yok etmek isteyen kötü niyetli bir süper yapay zekanın imajlarını şekillendirmeye devam ediyor.
1991'de vizyona giren “Terminatör 2: Kıyamet Günü”, yeniden programlanan T-800'ün insani yanını, genç anne Sarah Connor’ın (Linda Hamilton) insanlık dışı yanını ve mühendis Miles Dyson’ın (Courtney B. Vance) aydınlanmamış yanını gösteriyor. Skynet’in sözde zararsız icadı olan “Sinir Ağı İşlemcisi”ni istemeden de olsa kullanmasına olanak tanıyan kişi. İnsanlığın kazara öldürücü bir yapay zeka yaratabileceği tezi, yapay zekadan korkan insanlar arasında yaygındır ve muhtemelen haklıdır.
(IMDb: 8,1/10)
Matrix (1999)
Bilim kurgu klasiği “The Matrix”te, hacker-asi ve ofis çalışanı Thomas Anderson (Keanu Reeves) yaşadığı dünya hakkındaki gerçeği öğrenir: Bu bir bilgisayar simülasyonudur ve kendisi sadece bir pildir. Bu nedenle, o ve insanlığın geri kalanı, uzun zaman önce dünyanın kontrolünü ele geçiren bir yapay zekaya istemeden de olsa güç veriyor.
Simülasyonda “Ajan Smith” (Hugo Weaving) liderliğindeki yapay zeka ajanları isyancıları durdurmaya çalışıyor. Smith, film serisi boyunca, kendi hedeflerine sahip, kendinin farkında olan bir program olarak tasvir ediliyor; yaratıcısı yapay zekanın çıkarlarına karşı çalışan bir yapay zeka .
Oldukça meta, değil mi? Bu, ancak hiç de gerçekçi değil: Yeni, daha iyi yapay zekalar yaratan yapay zekalar, yapay zeka araştırmalarında önemli bir konudur ve halihazırda kullanımdadır.
1999'da The Matrix, klasik “Yapay Zeka insanlığı yok eder” öyküsüne yeni bir anlatım ve Fransız filozof René Descartes’ın geleneğinde felsefi düşünce deneylerinin modern bir uyarlamasını sundu . 1641 tarihli “ İlk Felsefe Üzerine Meditasyonlar “ da Descartes, insanları gerçekliğe inanmaya ikna eden bir iblis hakkında düşünüyordu.
Matrix serisi artık dört bölümden oluşuyor; en sonuncusu (“Matrix Resurrections”) 2021'de yayınlandı ancak ortalamanın altında incelemeler aldı.
(IMDb: 8,7/10)
I, Robot — Ben, Robot (2004)
Isaac Asimov’dan uyarlanan bu bilim kurgu aksiyon filminde Dedektif Del Spooner (Will Smith), 2035 yılında Chicago’da insana benzer bir robotun peşindedir. Robot Sonny’nin, mucidi Dr. Lanning’i öldürdüğüne inanmaktadır. Ancak Spooner, üstün AI VIKI’nin kontrolü ele geçirdiğini ve robotları insanlara karşı çevirdiğini keşfeder.
“Ben, Robot”, insanların kendi yapay zeka yaratımları tarafından baskı altına alındığı bir geleceği göstermek için Asimov’un Robotik Yasalarını yeniden yorumluyor . Film, bir yapay zekanın, kendisini kendisinden korumak için insanlığa hükmetmesine izin verilip verilmemesi gerektiği konusunda etik soruları gündeme getiriyor.
(IMDb: 7,1/10)
WALL-E (2008)
“WALL-E, Pixar tarafından yaratılan ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan bir Amerikan bilim kurgu animasyon filmidir. Romantizm, 2805 yılında yaşanmaz bir Dünya’da geride bırakılan WALL-E adlı yalnız çöp toplayıcı robotun hikayesini konu alıyor. Aşık olduğu ve galakside onu takip ettiği EVE adında bir robotla tanışır.
İlk sahnelerdeki diyalogların seyrek kullanımıyla dikkat çeken film, tüketicilik, insanın çevre üzerindeki etkisi ve küresel felaket riskleri temalarını araştırıyor .
180 milyon dolarlık yapım bütçesine sahip olan film, vizyona girdiği dönemde animasyon film rekoruna da imza atmıştı. Ancak gişede 500 milyon doların üzerinde hasılat elde eden bu ticari bir başarının çok ötesindeydi. Film, Altın Küre ve En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.
(IMDb: 8,3/10)
Her — Onun (2013)
Romantik bilim kurgu draması “Her”in talihsiz kahramanı Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), Samantha adında yeni bir yapay zeka asistanını test eder . Hoparlörden gelen hoş yapay zeka sesi, Theodore’u giderek daha iyi tanıyor. Dostluk aşka dönüşür.
Film, olağanüstü efektlerden uzak duruyor ve bunun yerine romantik bir insan-makine ilişkisinin olumlu ve olumsuz yönlerini aydınlatıyor . “Onun” , bedensiz bir yapay zekanın sevgiyi nasıl ifade edebildiğini ve insanların bu sevgiyi kabul etmesinin ne kadar zor olabileceğini gösteriyor.
(IMDb: 8,0/10)
Ex Machina — Eski Makine (2014)
Yönetmen Alex Garland, filmin merkezine android Ava’yı (Alicia Vikander) koyuyor. Kendisini çalışanı Caleb (Domhnall Gleeson) ile tanıştıran eksantrik teknoloji girişimcisi Nathan’ın (Oscar Isaac) eseridir. Caleb, Ava’nın bilinçli olup olmadığını belirlemekle görevlendirilir. Film, Ava ve Caleb’in uzun konuşmaları sırasında ilişkinin nasıl geliştiğini gösteriyor.
Ex Machina, yapay zeka hakkındaki anlatılarda yinelenen motiflerle oynuyor: bilinç, manipülasyon, ihanet ve iktidar iddiası .
Garland, uzaktaki bir araştırma laboratuvarındaki izole ortam aracılığıyla filmi temel sorulara odaklamayı başarıyor: Bilinç nedir? Bir makine bilinçli olabilir mi? Bilinç nasıl test edilebilir? Ve bu olduğunda gerçekte ne olur? Garland , Turing testinin heyecan verici bir dokunuşla eğlenceli bir film uyarlamasını sunuyor.
(IMDb: 7,7/10)
Ben Anneyim — I Am Mother (2019)
Ben Anneyim, Grant Sputore tarafından yönetilen, Michael Lloyd Green’in senaryosundan, her ikisinin de hikayesine dayanan,2019 Avustralya siberpunk gerilim filmi .
Başrollerini Clara Rugaard , Luke Hawker, Rose Byrne ve Hilary Swank’ın paylaştığı film, kıyamet sonrası bir sığınakta Dünya’nın yeniden nüfuslanmasına yardımcı olan bir robot olan Anne tarafından büyütülen Kız adlı kızı konu alıyor. Filmin dünya prömiyeri25 Ocak 2019'da Sundance Film Festivali’nde yapıldı. Netflix, filmi 7 Haziran 2019'da birçok ülkede yayınladı.
(IMDb: 6,7/10)
The Mitchells vs the Machines (2021) -Ailem Robotlara Karşı
Mitchells Makinelere Karşı, Columbia Pictures ve Sony Pictures Animation tarafından üretilen 2021 animasyonlu bilim kurgu komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Mike Rianda (ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesinde) yaptı ve her ikisinin yazdığı bir senaryodan Jeff Rowe’un ortak yönetmenliğini yaptı. Phil Lord, Christopher Miller ve Kurt Albrecht yapımcı olarak görev yaptı. Filmde Danny McBride, Abbi Jacobson, Maya Rudolph, Rianda, Eric André ve Olivia Colman’ın yanı sıra Fred Armisen, Beck Bennett, John Legend, Chrissy Teigen, Blake Griffin, Conan O’Brien ve Doug’dan oluşan bir seslendirme kadrosu yer alıyor. Pug’ı destekleyici roller olarak. Bir yolculuğa çıkarken Dünya’yı küresel bir robot ayaklanmasından kurtarmak zorunda kalan işlevsiz Mitchell ailesini konu alıyor.
(IMDb:7,6/10)
The Creator — Yaratıcı (2023)
“The Creator”, yakın gelecekte geçen destansı bir bilim kurgu aksiyon gerilim filmi olup aynı zamanda insanlarla yapay zeka arasındaki ilişkiye dair heyecan verici soruları da gündeme getiriyor. Geleceğe dair bu kasvetli vizyonda, insan yapımı bir yapay zeka, Los Angeles’ta nükleer bir patlamaya neden oldu ve yapay zekaya karşı küresel bir savaşa yol açtı.
Film, gizemli bir silahı yok etmek için gönderilen eski özel ajan Joshua Taylor’a (John David Washington) odaklanıyor. Filmin araştırdığı ahlaki çelişki de ilgi çekicidir; buradaki gerçek “kötü adam” kim? Kendini savunma amacıyla hareket eden yapay zeka mı, yoksa yapay zekayı yaratıp onu kötüye kullanan insanlık mı?
The Creator (2023), diğer pek çok bilim kurgu filminden farklı olarak edebi bir kaynağa dayanmıyor, kendi hikayesini yazıyor. Yönetmen Gareth Edwards (“Rogue One”, “Godzilla”), film müziği efsanesi Hans Zimmer’ın eşlik ettiği görsel açıdan etkileyici bir hikayeye sahip.
(IMDb: 7,0/10)
Bazı favoriler daha :)
- Kablolu Dünya (1973) — World on a Wire
- Star Wars (1977)
- Savaş Oyunları (1983) -Wargames
- Kabuktaki Hayalet (1995)- Ghost in the Shell
- Y.Z. Yapay Zeka (2001)- A.I. Artificial Intelligence
Sonraki yazılarda görüşmek üzere!
Lütfen bana bu konuda yazmaktan çekinmeyin, her zaman bir mesaj uzağınızda olacağım.
Beni Linkedin ve Twitter hesaplarımdan da takip edebilirsiniz!🐞