Yapay Zeka’da uzmanlaşmak meslekler arasında KRİTİK bir iş becerisi olacak
MIT Sloan School of Management’ta araştırmacı ve MIT’nin Dijital Ekonomi Girişimi’nin kurucu ortağı ve eş yöneticisi Andrew McAfee’nin , Google’daki Teknoloji ve Toplum Ziyaret Bursu kapsamında gerçekleştirdiği yeni bir çalışma ile genel amaçlı bir teknoloji olarak üretken yapay zekanın potansiyelini analiz eden bir araştırma yayınladılar.
Araştırmaya göre yapay zeka;
-üretkenliği artırabilir,
-büyümeyi hızlandırabilir
-işgücü piyasalarını önceki temel teknolojilere göre daha hızlı değiştirebilir; bu da yüksek vasıflı çalışanlar için bile zorluklar yaratabilir.
Üretken yapay zeka, genel amaçlı bir teknoloji olarak ekonomiyi ve toplumu değiştirme potansiyeline sahip bunu yaşantımızda, borsa değerlerinde yapılan yatırımlarda görüyoruz. Üzerine çok konuşuyoruz.
Bir dönemin buhar motoru, içten yanmalı motor ve ondan önceki elektrifikasyon gibi, bu yeni yapay zeka teknolojisi de üretkenlik artışını önemli ölçüde hızlandırabilir.
McAfee, üretken yapay zekanın genel amaçlı bir teknolojinin üç özelliğini karşıladığını savunuyor:
hızla gelişiyor,
geniş çapta uygulanabilir
ve tamamlayıcı yeniliklere
olanak sağlıyor.
Birkaç yıl içinde dil modelleri, bilgi testleri ve hukuk sınavları gibi alanlarda muazzam performans sıçramaları gerçekleştirdi. Aynı zamanda araştırmalar, teknolojinin halihazırda mesleklerin yüzde 80'inde görevlerin en az yüzde 10'unu daha verimli hale getirebileceğini gösteriyor. Robotik ve malzeme araştırmaları gibi yeni uygulamalar inovasyon potansiyeline dikkat çekiyor.
McAfee’ye göre, onlarca yıla yayılan eski genel amaçlı teknolojilerin aksine, üretken yapay zeka çok daha hızlı bir etkiye sahip olabilir. Gerekli dijital altyapı halihazırda mevcut, kullanıcıların özel bilgisayar becerilerine ihtiyacı yok ve üretkenlik kazanımları yalnızca birkaç hafta sonra fark edilir düzeye gelebilir.
Yapay zeka konusunda bilgili çalışanlara sahip şirketler, 2022'den bu yana daha az riske maruz kalan şirketlere kıyasla daha yüksek borsa büyümesi gördüğü ekte yer alan detaylardan biri.
Goldman Sachs, üretken yapay zekanın önümüzdeki on yılda ABD’de ekonomik büyümeyi yılda yüzde 0,4 puan, diğer sanayileşmiş ülkelerde ise yüzde 0,3 puan hızlandırabileceğini tahmin ediyor.
McAfee, bu ek büyümenin
daha fazla refaha,
daha iyi sağlığa ve
daha az çevre kirliliğine yol açabileceğini savunuyor. Ayrıca teknoloji, insanları rutin görevlerden kurtarabilir ve onlara tıp gibi katma değerli faaliyetler için daha fazla zaman verebilir.
Bazı yüksek eğitimli çalışanlar yaptıkları işi değiştirmek zorunda kalacak
Yapay zeka patlaması aynı zamanda riskler de taşıyor. Önceki ayaklanmalarda olduğu gibi, becerilere olan talebin dramatik bir şekilde değişmesi muhtemeldir.
McAfee, “Mevcut teknolojiler yaratıcılık, analiz, problem çözme, ikna, özetleme ve diğer ileri düzey beceriler gerektiren görevlerde uzman düzeyinde performans göstermiştir” diyor. “Bugün bu becerilerle geçimini sağlayan bazı yüksek eğitimli ve iyi maaşlı işçiler, işgücü piyasasındaki değerlerini korumak veya artırmak için yaptıkları işi değiştirmek zorunda kalacak.”
Ancak üretken yapay zeka tüm görevleri mutlaka otomatikleştirmeyecektir. McAfee’ye göre araştırma sonuçları, en iyi sonuçların insanların teknolojiyle sürekli etkileşimde bulunduğunda elde edildiğini gösteriyor. Bu etkileşime hakim olmak, birçok meslekten insanlar için, hatta en yüksek niteliklere ve eğitim seviyesine sahip olanlar için bile değerli bir beceri olacaktır.
Şu ana kadar tarihsel deneyim teknoloji kaynaklı kitlesel işsizliğe işaret etmiyor. (Sanılanın aksine)
Ancak çalışma, beceriler ve işler hızla değiştikçe gelir eşitsizliğinin ve yıkıcı yapısal değişimin artabileceğini söylüyor. Diğer bir risk ise büyük şirketlerin liderliğini daha da genişletmesi, küçük şirketlerin ise geride kalmasıdır. Geçişin sosyal etkisini hafifletmek için McAfee, maaş değiştirme faydaları ve yeniden eğitim gibi pandeminin başarılı yaklaşımlarını kullanmayı öneriyor. Yapay zeka sistemlerinin kendisi de ek olarak insanların yaşam boyu öğrenmesini kolaylaştırabilir.
Yapay zeka çağında hangi ülkelerin önde olacağı açık ve yanıtsız bir sorudur. Başarı faktörleri muhtemelen pazar odaklı bir inovasyon kültürü, dijital altyapı, uzmanlaşmış eğitim ve istikrarlı bir yasal çerçevenin bulunduğu bir yapıda olacaktır.
McAfee’ye göre kesin olan bir şey var: Üretken yapay zekanın geliştirilmesini ve kullanımını teşvik eden ve onu akıllıca düzenleyenler ekonomik açıdan fayda sağlayabilir. Öte yandan teknolojik sınırdan uzak ülkeler geride kalma riskiyle karşı karşıyadır.
Kaynak: The Economic Impact of Generative AI
Sonraki yazılarda görüşmek üzere!
Lütfen bana bu konuda yazmaktan çekinmeyin, her zaman bir mesaj uzağınızda olacağım.
Beni Linkedin ve Twitter hesaplarımdan da takip edebilirsiniz!🐞